Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

Cum m-a ajutat AIESEC sa infiintez Human Invest – interviu in eFin.ro

leave a comment »

Oportunitatea infiintarii propriei mele firme de training am descoperit-o in AIESEC

1. Ne puteti oferi cateva detalii despre afacerea pe care o conduceti? In ce an ati inceput activitatea si carui public va adresati?

Raspuns: Daca ma gandesc bine, lansarea companiei a fost facuta in doi pasi: primul, in 1997 cand am devenit antreprenor, trainer-freelance la aceea vreme, iar al doilea in ’99 cand l-am avut cunoscut pe Richard Reese cu care am colaborat timp de 10 ani.

De la ce am pornit, mai exact? Pot spune ca totul a pornit cu AIESEC. Spun acest lucru pentru ca foarte multe din valorile organizatiei din care am facut parte au fost preluate si in cadrul companiei pe care am infiintat-o. Principalele valori ar putea fi considerate responsabilitatea individuala, onestitatea si dorinta de a contribui la dezvoltarea comunitatii din care fac parte – fie ea organizatia sau societatea in care traiesc. Procesele si practicile de lucru noi pentru acea vreme (1992 – 1995) pe care AIESEC-ul m-a invatat sa le folosesc, m-au determinat sa-mi structurez gandirea si sa inteleg ce presupune mai exact construirea unei organizatii, cum ar putea fi guvernata sustenabil, la nivel local si global. Pot adauga faptul ca prima echipa de traineri care apus bazele companiei alaturi de mine, a fost reprezentata  numai de fosti membri AIESEC: Alexandra (Georgescu) Pode si Oana Calin din AIESEC Bucuresti, Bogdan Pode din AIESEC Timisoara, Rares Manolescu din AIESEC Oradea si eu din AIESEC Constanta. Alti fosti membri AIESEC s-au alaturat ulterior, si in alte roluri din companie: Ioana Molnar, AIESEC Bucuresti si Georgeta Bora, AIESEC Timisoara.

Publicul caruia adresam serviciile companiei este format in general din indivizi si organizatii care vor sa creasca printr-un process continuu de invatare, formare si dezvoltare. Nu conteaza daca e institutie publica, locala sau multinationala, important e sa priveasca cu responsabiliate, seriozitate si maturitate procesul de crestere.

2. Care a fost motivul care v-a determinat sa incepeti aceasta afacere? Ce v-a atras la industria respectiva si cum v-a venit ideea de a infiinta aceasta afacere?

Raspuns:  Vin dintr-o familie de profesori si mi-a placut intotdeauna spatiul de dezvoltare oferit de o scoala de calitate, de relatiile care se stabilesc intre parinti, elevi si profesori, Apoi a mai fost activitatea mea in AIESEC (unde am fost in prima echipa nationala de traineri  intre ‘ 95- ’96) care m-a determinat sa vad oportunitatea infiintarii propriei mele firme de training. Am fost angajat timp de 9 luni in perioada ’96 – ’97  la o firma de consultanta, dar am “fost sedus” de stilul de viata independent al consultantilor feelance straini care lucrau in Romania la acea vreme. Si alti colegi au inceput business-uri in legatura cu activitatile din AIESEC. La acea varsta (23 de ani) aveam putine motive mature si serioase pentru a incepe un business. Te lasi condus de avant, naivitate si entuziasm. Asa am reactionat si eu atunci cand am realizat ca poate fi o adevarata oportunitate de business, mai ales ca era ceva nou, in ’95-’96 fiind doar cateva firme de traininguri pe piata.

3. Care au fost modalitatile de finantare ale startup-ului? Ati putea sa ne spuneti care a fost investitia initiala si sursele acesteia?

Raspuns: Prima investitie a fost  bursa de la facultate pe 3 luni a surorii mele mai mici. Am mai pus niste bani si am cumparat in 1997 un calculator  de la un alt fost AIESECer, Mihail Cazacu, tanar antreprenor si el cu o firma de calculatoare. Un alt prieten (spaniol) care locuia si lucra in Bucuresti (fost si el in AIESEC), m-a gazduit la el – avand astfel acoperite cazarea si masa timp de 1 an de zile.

4. Care au fost principalele obstacole si provocari cu care v-ati confruntat la infiintare? Cum ati reusit sa le depasiti?

Raspuns: Niciun inceput nu are probleme reale. E nevoie insa de munca, entuziasm, disciplina si disponibilitate pentru efort de constructie cu resurse pe care le ai la indemana. Activitatea de consultanta si training nu e un business caruia ii trebuie sediu, deci sediul nu era o piedica. Cand esti tanar, la inceput nu prea vezi probleme. Esti increzator, nu vezi dificultatile si muncesti pana ii dai de capat.  Provocarile erau atunci doar fluctuatiile de cash, deoarece existau luni in care castigai foarte bine si alte luni in care nu castigai cine stie ce.

5. Ce aduce nou compania dumneavoastra? Prin ce se diferentiaza serviciile oferite fata de concurenta?

Raspuns:  Eu nu sunt om de afaceri si de aceea, prin cine este Human Invest, nu fac din educatie o afacere. Le propunem clientilor si ii invitam sa invete sa caute cai de a face mai mult cu mai putine resurse si ca in ziua de azi “less is more” este un principiu sanatos. Ne incurajam clientii sa creasca astfel incat sa nu ramana dependent de serviciile noastre. In general colaboram cu clientii care isi propun si vor sa devina auto-sustenabili.

6. Cum ati caracteriza clientii care apeleaza la serviciile companiei dumneavoastra?

Raspuns: Urmarim sa atragem cu precadere clienti si proiecte care aprecieaza onestitatea, transparenta, care iau in serios procesul de crestere si maturizare, care sunt responsabili pentru propria lor crestere, pentru felul in care investesc resursele organizatiei lor.

7. Care sunt factorii determinanti care au contribuit la succesul companiei dumneavoastra?

Raspuns:  Ceea ce avem in comun, adica spiritul de cetatean activ si contributia pe care vrem sa o avem la dezvoltarea societatii romanesti. Preocuparea onesta pentru dezvoltarea noastra si a spatiului in care traiesti, mi-am educat-o in AIESEC. Ne axam pe punerea in practica a principiului “walk the talk”, adica sa incepi cu tine ceea ce le propui altora sa faca. Oferind servicii de coaching, de exemplu. inseamna ca si coach-ii nostri sunt, la randul lor, clientii altor coach..

8. Privind in urma, exista vreo situatie in care acum ati fi procedat altfel?

Raspuns: Cred ca cel mai important este ce fac diferit acum pe baza lectiilor din trecut. Spre exemplu, procesul de contractare a relatiilor cu colaboratorii nostri care sunt trainerii cu care lucram sau procesele de contractare cu partenerii nostri care ne sunt clienti este acum mult imbunatatit. Am invatat ca nu este matur si echilibrat sa punem responsabilitatea succesului proiectului doar pe umerii nostri. Am ajuns la concluzia ca pentru succesul unei actiuni, suntem responsabili in egala masura atat noi, cat si clientii nostri.

9. Aveti mentori? Ce impact au avut asupra carierei si afacerii dumneavoastra sfaturile acestora?

Raspuns: Da, pot spune ca am si eu coach-ii mei. David Pilbeam si Alain Cardon sunt doar doi dintre cei care m-au sustinut foarte mult in ultimii 3-4 ani, mai ales ca acum au aparut dificultatile adevarate, nu la inceput. M-au ajutat sa refac modelul de business al companiei, sa-mi definesc mai bine prioritatile, sa  invat cum sa trec si cum sa invat dintr-un esec, sa fiu transparent, cu intentiile, cu esecurile si cu reusitele mele.

10. Care este cel mai important lucru  pe care l-ati invatat in urma experientei acumulate?

Raspuns:  Cred ca cel mai important lucru pe care l-am invatat este sa fiu onest cu mine insumi si sa-mi atrag partenerii si aliantele pe care sa le am in jur prin cine sunt, nu prin ceea ce le promit sau zic ca o sa fac in viitor. Am invatat ca trebuie sa reusesc prin valorile care ma definesc.

11. Din pozitia de fondator, ati putea sa ne spuneti care sunt avantajele, dar si dezavantajele detinerii unei functii atat de importante?

Raspuns: Ceea ce caracterizeaza pozitia de fondator este in primul rand responsabilitatea de a nu deraia de la valorile si aspiratiile pe care le are compania, fiind un fel de busola pentru intreaga organizatie. Mai mult decat atat, trebuie sa fii constient de capcana in care cad multi antreprenori, si anume aceea de a face organizatia un mijloc prin care iti atingi o agenda personala, facand astfel sa incurajeze o atitudine foarte individualista si foarte multa rivalitate interna.

12. Care sunt obiectivele si planurile dumneavoastra de viitor pe plan profesional?

Raspuns: Urmatoarea  etapa a evolutiei companiei are la baza crearea unei strategii prin care sa facem interventia noastra mai sustenabila. Cautam sa dezvoltam servicii care sa ii faca pe clienti din ce in ce mai mai autonomi. Suntem o firma de care ofera servicii de “leadership development” si lucram pe acest principiu si in spiritul acestei valori si in relate directa cu clientii nostri.  Urmeaza sa promovam aceste noi servicii pe care le construim acum si care sper sa creasca autonomia clientilor in relatie u noi.

13. In urma experientei acumulate, ce sfaturi le-ati oferi tinerilor antreprenori?

Raspuns: Oricare ar fi sfatul, debutul va fi la fel pentru orice antreprenor. Cand incep o afacere sa se astepte la lucruri proaste si ca anii cei mai grei vin dupa primii 5 ani de business. De asemenea, sa tina cont de motivele pentru care au inceput business-ul. Daca acestea nu sunt bine intemeiate sau nu au o anumita semnificatie vor renunta repede sau se vor resemna si vor incepe sa se minte pe ei . E bine sa devii antreprenor pana in  30 de ani, pentru ca atunci ai cea mai multa energie si cel mai mult entuziasm si nu prea vezi dificultatile. Dupa 30 de ani vezi foarte repede obstacolele si eziti in a trece  la actiune.

14. Daca este posibil, am dori sa aflam cate ceva despre dumneavoastra. Ce studii ati urmat, hobby-uri, experienta de munca, functii.

Raspuns: Am terminat Relatii Economice Internationale  la Universitatea Ovidius din Constanta in  1996 si am fost trainer in cadrul firmei Pluri Consultans intre anii 1996-1997. Am fost in bordul HR Club Romania in anii 2009-2011, iar acum sunt in acelasi timp managing partner Ken Blanchard pe care Human Invest o reprezinta in Romania. Ca si hobby-uri joc tenis de masa si imi place sa dezbat teme care tin de diferentele intre barbati si femei sau despre ciclurile de dezvoltare ale unui individ, ale unei organizatii sau ale unei societati.

15.  Ce anume din AIESEC simti ca te-a ajutat si ca reprezinta un lucru pe care nu aveai de unde altundeva sa-l afli?

Un lucru pe care l-am constientizat abia acum, si anume toleranta la diversitate sau educarea pentru diversitate si pentru valorizarea diversitatii de opinii, de rasa, nationalitate sau gandire. Tot din AIESEC am dobandit si spiritul antreprenorial, eu fiind printre fondatorii AIESEC Constanta (1992). Asa cum am construit AIESEC Constanta, am infiintat si Human Invest.

Va multumim pentru timpul acordat!

Interviu aparut in iulie 2012 in eFin.ro: http://www.efin.ro/imm/consultanta_afaceri_de_succes/oportunitatea_infiintarii_propriei_mele_firme_de_training_am_descoperit_o_in_aiesec

Reclame

Written by Viorel Panaite

iulie 9, 2012 la 10:45 am

Publicat în Human Invest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: