Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

Piata de training: previziuni 2009 – 2010

leave a comment »

clip_image002Anul 2009 este unul de cotitura pentru piata de training, din perspectiva nevoilor si solicitarilor companiilor-consumatoare, a furnizorilor ramasi in competitie, a posibililor noi intrati pe piata si a noilor solutii care isi fac loc pentru a inlocui solutii mai vechi. Care sunt potentialele schimbari care vor exista pe piata?

Bugete mai mici si clienti mai educati, mai pretentiosi si mult mai chibzuiti, vor genera tendinte noi si transformari in aceasta piata. O piata care, credem noi, va creste in urmatorii 2 – 3 ani, de la 5 – 6 milioane in 2010 (poate putin mai mult), pana la app 10 – 12 milioane de euro, in 2012, pentru programe de training cu subiecte de leadership/management, „self management”, „interpersonal skills”, „commercial skills”, teambuilding – fara a tine cont aici de bugetele consumate din fondurile structurale si alte fonduri publice.

  1. Nevoi diferite ale companiilor – consumatoare de training: In intregul an nu am avut nici o singura intalnire cu potentiali clienti care sa se rezume doar la a discuta oportunitatea unui program de training. Toate intalnirile s-au axat pe modul cum procesele educationale pe care le oferim (si nu cursurile) cresc performanta participantilor. Coerenta interventiilor, corelatia acestora cu obiectivele individuale ale participantilor si cele de business ale companiilor, asistenta in implementare si rolul programelor in a fi o ancora pentru prioritatile strategice ale organizatiei – sunt acum criterii pragmatice cu care clientii selecteaza cel mai valoros program pentru nevoile lor. Atunci cand un program de educatie nu arata ca este o parghie eficienta pentru sustinerea unor obiective – nu are nicio sansa sa fie cumparat si implementat.
  2. Avantaje competitive noi ale furnizorilor ramasi in competitie. Chiar daca pana acum au contat intr-o masura mare, urmatorii factori capata din acest an o greutate majora: • brand-ul companiei • calitatea si senioritatea facilitatorilor si trainerilor • expertiza, creativitatea si curajul consultantilor care deseneaza si propun „mecanica” proiectului • capacitatea modelului de business al companiei de a oferi valoare ridicata, pentru tarife rezonabile • moralul si angajamentul echipelor de suport, dar si capacitatea management-ului de a fructifica momentul pentru a inova si a oferi solutii mai eficiente care sa accelereze punerea in practica a cunostintelor. Tariful mediu la care cred ca vor ajunge firmele de top pentru perioada 2009 – 2010, va fi in jur de 1.650 Eur/zi + TVA, pentru o grupa 14 – 16 participanti. 2009 este si anul in care a crescut numarul de „traineri-freelance”: unii au o expertiza mai inalta, altii – una mai scazuta. Cei mai buni dintre ei vor avea de ales intre a fi in totalitate independenti sau a colabora si cu companii de training in implementarea unor programe de anvergura. Fiecare din cele doua optiuni are avantajele si dezavantajele ei!
  3. Ar putea fi noi veniti in aceasta piata in acest an? Daca ar fi sa-mi fac o noua companie de training in Romania (dar cu siguranta, nu este cazul!), acum este cel mai bun an – asa cum a fost finalul anilor ’90 si inceputul anilor 2000: investitiile n-ar fi mari, multe resurse sunt libere pe piata si as avea un plan de 2 ani de zile pentru a educa piata privind relevanta serviciilor oferite, iar in anul al 3-lea as face, cel mai tarziu, saltul in prima liga [sper insa ca sfatul meu sa fie urmat de cat mai putini!]. Energia antreprenoriala, dedicarea si increderea, brand-ul personal si cateva „victorii rapide si rasunatoare” ar putea transforma o companie nou infiintata sau proaspat intrata in Romania, intr-un succes sustenabil peste 3 – 4 ani! Nu sunt insa la curent cu astfel de intentii, initiative sau planuri. Intrezaresc o scadere numarului, dar si a intensitatii rivalitatii dintre competitori – si mai degraba clarificarea pozitionarii lor: unii vor fi recunoscuti ca fiind „specialistii in sales”, altii expertii in „leadership development”. 2009 – 2010 vor fi ani in care companiile de top vor incerca sa fie recunoscute ca exceland macar intr-un domeniu.
  4. Solutii noi, „pe val”, care inlocuiesc solutii „deja consumate”? Aproape zece ani de zile cateva din programele existente pe piata si-au castigat si au avut un loc regal in preferintele de cumparare ale consumatorilor. Transformarile care au loc in procesul decizional al cumparatorilor vor schimba si preferintele de consum: unele „programe de sales”, „customer service” sunt uzate si au fost deja inlocuite cu programe noi, ale unor furnizori noi. Nimeni nu stie inca care va fi „noua moda” in 2010 pentru nevoile de teambuilding, atunci cand vor reaparea bugetele corespunzatoare – dar sunt convins ca multe lucruri vor fi schimbate. Sunt cateva abordari si programe de „leadership & management development” care s-au luptat pentru suprematie in anii anteriori – finalul lui 2010 ne va arata cine a iesit din criza pe prima pozitie.

Daca ar fi sa ma bucur de ceva in aceasta perioada dificila este faptul ca sunt martorul unei transformari adevarate a acestei piete, observand „pe viu” evolutia actorilor ei si invatand ca toate schimbarile care au loc, cu bune si cu rele, fac parte din viata.

Reclame

Written by Viorel Panaite

septembrie 30, 2009 la 8:43 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: