Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

De la antreprenor, la manager – o alegere strategica!

leave a comment »

Picture2Unii antreprenori, devin la un moment dat manageri, GM-i, CEO, in propria lor companie. Altii isi angajeaza manageri. Care est cea mai buna decizie? Unii antreprenori au performante manageriale in aceste roluri, altii prabusesc sau isi duc compania la faliment! Care sunt motivele? Ce fac bine cei care au succes? Ce fac gresit cei care isi falimenteaza propria companie?

Ar putea un antreprenor de succes sa invete sa devina si un manager performant? In ce conditii merita insa efortul de transformare, de la antreprenor, la manager? Dar daca antreprenorul isi angajeaza un manager, stie acesta din urma, managerul care si-a dovedit performanta intr-o organizatie de tip birocratie mecanica / „masinarie” – sa conduca o organizatie antreprenoriala? Sau – are cel putin o sansa sa invete sa o faca?

Cand am lansat in aceasta vara programul “Nextep Antreprenor”, ne-am propus, pe langa curricula de curs, sa ridicam aceste intrebari participantilor, fie ca ei au fost tineri intreprizatori, antreprenori trecuti deja prin multe “lupte”, fie GM/CEO ai unor companii antreprenoriale. Dar m-am folosit si eu de ocazie sa inteleg mai bine si ce este o organizatie antreprenoriala in Romania: dimensiunea mica (atunci, Rompetrol este (a fost!?) o organizatie antreprenoriala?), faptul ca antreprenorul-fondator se implica in management (atunci, Altex sau Cristim – sunt companii antreprenoriale?) sau cultura ei organizationala, cu carateristicile si valorile active, similare cu cele ale unei “persoane intreprinzatoare” (atunci, Avon – este o companie antreprenoriala?). Cred ca dezbaterile si diversele variante de raspuns in jurul intrebarilor de mai sus, ar influenta direct tipul de procese de conducere care aduc performanta unei companii antreprenoriale.

La finalul celor trei module ale editiei-pilot a programului, am cazut de acord cu totii, si eu si participantii, ca indiferent cum am defini pana la urma o companie antreprenoriala, managerii din intreaga companie – in primul rand, cei din varful organizatiei, trebuie sa stie rolul unor procese de conducere si cum sa le implementeze eficient:

  • Punerea in practica a valorilor companiei, prin construirea unei culturi organizationale sustenabile, care sa sustina strategia de business si sa ajute compania sa navigheze mai usor printr-un mediu turbulent si imprevizibil.
  • Dezvoltarea si implementarea unor procese de educatie si dezvoltare continua, privind competentele de specialitate, dar si a competentelor manageriale – pentru cresterea calitatii prestatiei specialistilor si pentru cresterea productivitatii celor care sunt multiplicatori ai rezultatelor – managerii.
  • Adaptarea permanenta a sistemelor interne, a structurii si a infrastructurii companiei, astfel incat acestea sa fie o forta care sa-i atraga, nu sa-i respinga, pe cei mai buni oameni si pe cei mai buni parteneri de business – clienti sau furnizori.

Cu toate aceste lucruri in minte – daca esti antreprenor, ce vrei sa schimbi in compania pe care ai fondat-o, in felul in care se fac acum lucrurile?

Reclame

Written by Viorel Panaite

septembrie 3, 2009 la 2:33 pm

Publicat în Human Invest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: