Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

Este sau nu criza prin care trecem o oportunitate de insanatosire a proceselor de conducere dintr-o companie antreprenoriala?

leave a comment »

ValuesAm inceput sa scriu acest articol cand mi-a revenit in minte ceea ce se spune: „Adversity doesn’t build character, it reveals it”.

Vremurile de recesiune, dificile si furtunoase, pun la incercare felul in care am reusit in perioadele bune: fie ca antreprenori, fie ca angajati! Tot ceea ce am realizat pana acum este intors pe toate fetele, este aruncat intr-o parte si alta, scuturat si chestionat! Perioada prin care trecem ne reaminteste ce este important pentru fiecare, face sa ni se vada cu mai multa usurinta caracterul, valorile personale si ne forteaza sa decidem mai repede cum vrem sa ne arate viitorul!

Exista multe companii antreprenoriale romanesti care au avut pana acum, un succes incontestabil! Fie ca au o extindere nationala masiva, fie ca s-au transformat in adevarate masini de facut bani, fie ca au cote mari de piata sau au fost vandute pe sume impresionante – aceste companii au adus o prosperitate rapida si aproape neasteptata antreprenorilor sau actionarilor.

Odata cu acest succes, companiile au inceput insa sa se “ingrase”, sa traiasca in “huzur”, “excese”, “delasare” si “neglijenta”, au devenit „lacome”: putini antreprenori au mai fost interesati de protejarea si promovarea valorilor sanatoase in care credeau cand si-au inceput afacerea, si in construirea unor mecanisme puternice de conducere care sa educe si sa maturizeze compania in spiritul acestor valori, sa-i intareasca caracterul!

Vestea proasta – multi antreprenori, proprietari ai unor companii mici sau mari, se simt azi ca in fata unui pluton de executie, lipsiti de apararea pe care propria companie ar fi trebuit sa le-o poata oferi, se considera tradati de angajatii lor, prin lipsa de implicare activa a acestora in supravietuirea companiei sau in fructificarea oportunitatilor de business! Sloganurile si lozincile de genul “compania noastra”, „scopul nostru comun” sau “suntem cu totii o echipa”, care pareau ca fusesera imbratisate in trecut de angajati – par acum a fi din alta poveste si au fost repede uitate! Nu este nimic paradoxal – este efectul stilului de conducere de pana acum!

Vestea buna – aceste vremuri sunt poate prima ocazie pe care o au antreprenorii, echipele de management, sa reflecteze si sa invete “pe viu” si nu in simulator, lectii de conducere! Sunt o ocazie cum nu se poate mai potrivita de a intelege valorile si caracterul companiei pe care au creat-o! Este un pas obligatoriu pentru a o face mai usor adaptabila si mai flexibila, cu sisteme sustenabile si eficiente de business, si procese sanatoase de conducere!

David Rothkopf, cunoscut mai mult datorita cartii sale: “Superclasa. Cei 6000 de oameni care conduc lumea”, spunea: “Character is more crucial now than ever, because in times of great uncertainty past performance is no indicator of future performance. Experience falls away and all you’re left with is character.”

Plecand de la observatiile de mai sus, mi-am dorit sa aflu cum vad si altii din jurul meu lucrurile: le vad la fel sau le vad diferit?

Este sau nu criza prin care trecem o oportunitate de insanatosire a proceselor de conducere dintr-o companie?”, a fost intrebarea pe care am adresat-o unor “generali de front” in practica managementului:  Adrian Stanciu, Managing Partner, Human Synergistics Romania; Chris Nel, Co-founder & owner of Quest Leadership Ltd.; Silviu Hotaran, General Manager, GKTI Semper Human, member of Gustav Kaeser Training International. Am lucrat diverse proiecte cu fiecare dintre ei (doar cu Silviu m-am cunoscut de curand), au spirit puternic provocator si antreprenorial prin esenta, au condus sau conduc atat companii foarte mari, cat si companii mici, si au un punct de vedere care merita sa fie ascultat.

Iata care sunt raspunsurile lor!

Reclame

Written by Viorel Panaite

mai 10, 2009 la 11:14 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: