Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

The Leadership Challenge™, ce crede David Pilbeam despre valoarea acestui program

with 3 comments

david11Anul trecut, Human Invest a demarat printr-un workshop, procesul de certificare pentru a obtine dreptul de utilizare a metodologiei si a intrumentelor din programul conceput de Jim Kouzes si Barry Posner, The Leadership Challenge™ (TLC), apartinand companiei John Wiley & Sons, Inc . Cu aceasta ocazie l-am invitat pe un mai vechi prieten de-al nostru, David Pilbeam, sa ne asiste in acest intreg proces de certificare.

 

In timp ce scriam articolul despre valori si leadership cu Marius Persinaru,  am realizat ca programul TLC este azi cum nu se poate mai potrivit si valoarea lui este mai mare ca oricand pentru companiile ce doresc sa profite de criza pentru a se consolida!

 

De aceea va recomand interviul pe care l-am avut cu David, odata cu vizita lui in Romania de anul trecut! Un studiu de caz interesant, prezinta cum s-a implementat la compania Intel acest program.

 

Prin ce se diferentiaza The Leadership Challenge™ (TLC) de alte solutii si programe de leadership?

 

David: Una din principalele trasaturi ale The Leadership Challenge este ca promoveaza conceptul de leadership la toate nivelele. Metoda a fost folosita cu succes in organizatii mici sau mari, in corporatii sau in sectorul non profit. Poate fi folosita intr-un mod versatil: pentru a imbunatati nivelul de leadeship al unui individ, leadershipul unor echipe sau ca o solutie strategica de a genera actiuni de schimbare organizationala in proiectele de proportii mari.

Studiile pe baza carora este dezvoltat programul au fost desfasurate in toata lumea. Desi cercetarea initiala a avut loc in Statele Unite, astazi putem spune ca este un model cu adevarat international. TLC se raporteaza la o baza de cercetare de aproximativ 3 milioane de utilizatori, iar observatiile pe care se bazeaza sunt foarte pragmatice, ceea ce ajuta programul sa fie aplicat cu usurinta la locul de munca.

 

Povesteste-ne un proiect de implementare al The Leadership Challenge pe care l-ai condus recent.

 

David: Am lucrat de curand la un proiect de schimbare organizationala pentru o companie medie ce ofera servicii financiare, in care am folosit TLC ca pe o metoda de initiere a schimbarii. Avand ca obiectiv sa ofere servicii din ce in ce mai profesioniste, compania a descoperit ca devenise supra dependenta de sisteme si procese, si dezvoltase o reputatie de a fi birocratica si dificila atat in cadrul angajatilor, cat si al clientilor si furnizorilor. Noul CEO a inceput sa lucreze la echilibrarea sistemelor cu resursele umane din organizatie, considerand ca principala problema cu care se confruntau era un exces de control si o lipsa de leadership.

 

O parte critica din transformarea structurilor si sistemelor existente pentru a genera rezultate si pentru a lua deciziile de business mai rapid, a fost crearea unui simt al propriei raspunderi si autonomii in departamente si regiuni. Echipa Executiva in special a avut nevoie sa invete sa aiba incredere in managerii din straturile mijlocii si sa le ofere o anumita independenta decizionala. Era nevoie de o noua perspectiva asupra leadershipului: ca practica mai mult, mai putin ca pozitie formala. In urma unei serii de workshop-uri sub umbrela metodologiei The Leadership Challenge la care au participat 150 din managerii din pozitiile de top am facut o evaluare a impactului programului. Analiza a raportat schimbari semnificative in cultura companiei, ce au condus la o rata de retentie mai buna, o inclinatie sporita catre invatare si dezvoltare personala, un proces mai eficient de luare a deciziilor si feedback, un ritm mai rapid de lucru si claritate asupra viitorului.

 

In ce fel crezi ca este util programul managerilor din Romania?

 

David: The Leadership Challenge se refera la modul in care managerii pot sa ii ajute pe cei din jur sa isi doreasca sa realizeze rezultate peste asteptari. Este un instrument prin care liderii invata sa transforme valorile in actiuni si viziunea in realitate, obstacolele in oportunitati, subordonatii in membri ai unei echipe performante, si riscurile in recompense. Managerii romani, pusi in fata unui nivel din ce in ce mai crescut de complexitate in munca lor, au de castigat din claritatea oferita de acest instrument si vor fi mai increzatori ca pot atinge rezultate superioare!

 

Tu insuti ai experienta de antreprenor! Ce beneficii au companiile mici si mijlocii din implementarea TLC?

 

David: Cu siguranta, in cele din urma este vorba de rezultatul final. Intr-un IMM nu ai cum sa te ascunzi, managerii sunt sub o presiune constanta de a livra rezultate. Daca se concentreaza exclusiv pe sistemele si procesele din companie managerul risca sa piarda angajamentul oamenilor sai si fara acesta rezultatele vor scadea.

Cercetarile arata ca subordonatii care lucreaza cu manageri care aplica Cele 5 Practici din TLC au un nivel crescut de satisfactie fata de actiunile si strategiile superiorilor lor si ca dau dovada de mai mult angajament, energie, influenta si putere. In alte cuvinte, cu cat managerii folosesc mai mult Cele 5 Practici, cu atat mai mult au o influenta pozitiva asupra celor din jur si asupra organizatiei, indiferent de marimea acesteia. .

Reclame

Written by Viorel Panaite

aprilie 5, 2009 la 6:33 pm

Publicat în Human Invest

Tagged with ,

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. „workshop”
  Pe vremea când eram eu tînăr, i se spunea „seminar de lucru”.
  Cu stimă,

  blogideologic

  aprilie 17, 2009 at 1:28 am

 2. Banuiesc ca trebuia sa fie si in trecut o denumire pentru o astfel de sesiune!

  Viorel Panaite

  aprilie 17, 2009 at 11:59 am

 3. Bună ziua, domnule Viorel Panaite!
  Mulţumesc pentru răspuns. Da, ceea ce constituie competenţa noastră distinctivă („core competence” i s-ar spune în globish), şi mă refer aici la cultura noastră românească, este abilitatea de a construi termeni româneşti plecând de la modele occidentale.

  blogideologic

  aprilie 18, 2009 at 5:06 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: