Articolele Mele (o invitatie la conversatii si dezbateri)

Ce ii caracterizeaza pe cei mai buni manageri?

with 2 comments

 

Cei mai valorosi manageri au mai multe caracteristici comune! Fie ca iau decizii bazate pe intuitie, fie ca isi arata deschiderea cerand si valorificand feedback-ul celor pe care ii conduc sau investesc atentie si timp personal in instruirea si maturizarea subordonatilor lor – acesti manageri sunt adevarate surse de performanta si energie pentru echipele pe care le conduc!

 

Cum ii putem recunoaste? Ce fac ei diferit? Cum reusesc sa-si conduca echipa pentru a avea realizari surprinzatoare si neasteptat de bune?

 

Din observatiile mele facute in mai bine de doisprezece ani de activitate in training si consultanta, am realizat o lista cu 10 lucruri care ii fac diferiti pe managerii cei mai buni! Unii exceleaza in anumite aspecte, altii in altele – dar valorile lor ii fac pe toti preocupati de educatia lor continua! 

 

 

 1. Ei inteleg ca eficacitatea si eficienta lor este data de activitatile in care investesc cea mai mare parte a atentiei si a timpului lor: ei stiu ca este usor sa dai curs “tentatiilor” care iti ofera rezultate financiare rapide, dar care te abat de la directia pe care ti-ai propus-o. In fapt, acesti manageri stiu foarte clar ceea ce doresc, fac frecvent public acest lucru si se tin “caineste” de aspiratiile lor! Ei stiu ca implementarea unei strategii cere decizii dificile si evitarea “atractiilor” si oportunitatilor de moment!
 2. Ei stiu ca trebuie sa fie un izvor urias de energie! Au nevoie de toata aceasta energie pentru a gasi solutii neconventionale, pentru a-i reconecta la ritm si la obiective pe cei coplesiti de volumul mare de munca si carora le-a disparut increderea si optimismul, pentru a propune sau redesena sistemele si procesele care sunt depasite de ritmul schimbarilor si de noile realitati din exteriorul organizatiei.
 3. Managerii autentici incearca, esueaza, repara, incearca iarasi stiind ca acest proces este chiar principala lor misiune si doar astfel pot genera cele mai bune rezultate! Ei stiu ca actiunea potrivita genereaza atitudinea potrivita si nu invers. Sunt neobositi si pasionati, iar norocul le surade parca mai frecvent decat managerilor comuni!
 4. Acesti manageri stiu ca strategiile lor nu difera prea mult de cele ale competitorilor si de aceea sunt extrem de preocupati in primul rand de disciplina in executia strategiei! Toti managerii stiu ce ar trebui facut! Vor reusi insa cei care implementeaza cel mai bine ceea ce si-au propus. De aceea ambitia, curajul si entuziasmul lor sunt elementele care ii vor ajuta sa reuseasca acolo unde planurile altora, la fel de frumoase pe hartie, esueaza.
 5. Managerii care se diferentiaza de cei comuni sunt cei care se simt inconfortabil si indreapta lucrurile atunci cand observa ca subordonatii lor au devenit prea aprobatori cu deciziile superiorului lor. Acesti manageri fie schimba regulile, procesele sau sistemele cand acestea par sa guverneze si sa stopeze orice initiativa de imbunatatire, fie provoaca conversatii cu subordonatii lor, punandu-le intrebari de genul: “Ce te face sa lucrezi inca la noi? Sunt lucrurile asa cum te asteptai sa fie?” – cu scopul de stimula responsabilitatea personala.
 6. Managerii care isi sustin echipele au intalniri frecvente unu-la-unu pentru a-si sprijini subordonatii in efortul de a atinge performanta pe care au agreat-o impreuna! Este unul din putinele momente in care managerii au ocazia de a-si potrivi stilul lor de management cu nevoile de sprijin si/sau directionare ale celor pe care ii conduc. Iar aceste intalniri cer nu numai abilitatea de a aborda diferit fiecare individ in functie de situatiile cu care se confrunta acesta, ci si disponibilitatea de a promite sprijin si de a te tine de un plan de lucru agreat in comun.
 7. Cei mai buni manageri modeleaza valori precum onestitatea, curajul si creativitatea colegilor lor! Ii invata sa descopere oportunitatile din companie prin care ar putea avea o contributie mai mare, sa-si asume riscuri si sa incerce abordari neuzuale pentru a avea rezultate mai bune, sa deschida cu superiorii lor conversatii despre calitatea si productivitatea relatiei, despre claritatea obiectivelor sau despre sprijinul specific de care au nevoie pentru a-si atinge obiectivele agreate.
 8. Pentru ca indivizii sa tina seama in ceea ce fac de valorile si viziunea companiei, ei trebuie sa creada si sa vada din plin ca in primul rand superiorii lor pun in practica ceea ce “proclama” atunci cand vorbesc despre standardele si principiile organizatiei, ca acestia isi petrec timpul in activitatile care se aliniaza cu prioritatile strategice ale companiei sau ca fac public evenimentele si momentele autentice in care valorile companiei au prins viata!
 9. Managerii care reusesc au curajul sa actioneze chiar si atunci cand planul nu are toate informatiile sau nu are toate resursele. Ei stiu ca oricum planul initial se va schimba si vor trebui sa implementeze planul “C” care trebuie sa fie la fel de bun ca planul “A”. Se asteapta sa fie greseli, fac ajustari permanente, stiu ca se va munci enorm si acestea vor fi remediate la urmatorul proiect, produs sau serviciu.
 10. Acesti manageri sunt permanent preocupati de propria dezvoltare personala: au onestitatea sa spuna “Nu stiu!”, sa invete de la cei mai tineri, cauta sa inteleaga impactul pe care comportamentele lor il au asupra performantelor subordonatilor, sunt implicati ei insisi in procese de educatie formala si isi comunica propriei echipei progresele facute si lectiile personale! Ei isi propun sa reduca “distanta emotionala” de propria echipa si indraznesc sa vorbeasca deschis despre ei insisi!

 

Cele zece caracteristici enumerate mai sus probabil ca nu sunt singurele pe care le putem observa la cei mai valorosi manageri, dar eu cred sunt poate cele mai importante care pot contribui crucial in sustinere planurilor de redimensionare si consolidare cat mai rapida ale companiilor, atat de necesare azi!

 

Reclame

Written by Viorel Panaite

martie 15, 2009 la 9:04 am

Publicat în Human Invest

Tagged with , ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cu parere de rau sunt nevoit sa imi exprim din nou o parere contrara afirmatiilor tale.
  Descrierea de mai sus este foarte exacta numai ca nu reprezinta managerul, ci LIDERUL.

  Managerul:
  – nu foloseste energie ci munca;
  – este satisfacut cand deciziile sale sunt respectate fara comentarii
  – prefera comunicarile „reci” – gen e-mail
  – abordarea subordonatilor este aceeasi pt toti oameni din echipa indiferent de pregatire, cunostinte, nivel de implicare, stare emotionala, etc.
  – stimuleaza obtinerea de rezultate si nu creativitatea.
  – nu isi asuma riscuri; prefera intotdeauna solutii conventionale, mai putin eficiente, dar sigure.
  – sunt persoane distante, atotstiutoare.

  Eugen

  martie 15, 2009 at 7:06 pm

 2. Salut Eugen,
  Stiu ca vei intelege de ce iti raspund asa de tarziu … !!!

  Ori de cate ori lucrez intr-un proiect incerc sa arat ca oricarui manager trebuie sa-i cerem sa-si dezvolte, atat cat poate, competentele de leadership!

  Managerul si liderul nu sunt doua persoane diferite – statutul de manager vine odata cu numirea pe o pozitie, deci manager = pozitie, indiferent cat de bine imi fac treaba, tot manager voi fi pana cand mi se va lua acest statut. Daca acest manager doreste sa imbunatateasca productivitatea/performanta indivizilor pe care ii conduce si sa creasca angajamentul lor pentru obiective – este obligat sa-si imbunatateasca continuu competentele de leadership! Esti de acord?

  Ce parere ai de articolul scris impreuna cu Marius Persinaru?

  Viorel

  Viorel Panaite

  aprilie 25, 2009 at 10:40 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: